Samenwerken met een No-code Agency: Waarom en hoe?

Door 

Fritz

 op 

5

-

8

-

2024

In het snel veranderende digitale landschap zoeken bedrijven voortdurend naar digitale oplossingen om hun processen te stroomlijnen en groei te maximaliseren. Vandaag de dag is het essentieel om een partner te hebben die jouw business begrijpt en deze kan vertalen naar de juiste technologie. Een van de meest veelbelovende ontwikkelingen van de afgelopen jaren is de opkomst van no-code agencies. Ontdek hoe een no-code agency jouw bedrijf naar een hoger niveau kan tillen.

Wat doet een no-code agency?

Een no-code agency lijkt op veel vlakken op een traditionele digital agency, maar het grootste verschil is dat ze werken met no-code platforms om digitale oplossingen te ontwikkelen. Of je nu op zoek bent naar een applicatie, een website, of het automatiseren van processen, er is tegenwoordig ergens wel een no-code agency die het voor je kan bouwen.

De meeste no-code agencies zijn gespecialiseerd in specifieke ontwikkeltools zoals Airtable, Bubble, Make, of Xano, en kunnen hierdoor sneller en efficiënter op maat gemaakte oplossingen leveren die perfect aansluiten bij de behoeften van jouw bedrijf.

De voordelen van het werken met een no-code agency

Versus werken met een traditionele digital agency

Wanneer bedrijven een digitale oplossing op maat nodig hebben, denken ze vaak eerst aan traditionele digital agencies, die voornamelijk met code werken om oplossingen te bouwen. Deze aanpak kan complex en tijdrovend zijn. Toch bieden no-code agencies een frisse, moderne aanpak die steeds populairder wordt en in veel gevallen een betere keuze kan zijn.

Snellere ontwikkelingstijd

Werken met een no-code agency biedt een enorme voorsprong als het gaat om snelheid. In plaats van maandenlang te wachten op traditionele ontwikkeling, kun je met no-code projecten vaak binnen enkele weken live gaan. No-code platforms bieden handige drag-and-drop functionaliteiten en standaardcomponenten die de ontwikkelingstijd drastisch verkorten. Dit betekent dat je snel kunt inspelen op nieuwe kansen en veranderingen in de markt. Of je nu een nieuwe applicatie wilt lanceren of je processen wilt automatiseren, no-code maakt het mogelijk om razendsnel resultaten te boeken. Dus, als je geen tijd te verliezen hebt, is een no-code agency zeker het overwegen waard.

Kortere lijntjes

No-code agencies staan bekend om hun korte communicatielijnen en directe samenwerking. In plaats van te verdwalen in grote, bureaucratische teams, werk je samen met veelzijdige no-code developers die meerdere vaardigheden beheersen. Dit betekent dat je vaak rechtstreeks in contact staat met degene die jouw oplossing bedenkt, ontwerpt en ontwikkelt, zonder ruis of onnodige tussenpersonen. Deze directe aanpak zorgt ervoor dat je wensen en ideeën echt gehoord worden, waardoor het eindresultaat perfect aansluit op wat je voor ogen hebt.

Lagere ontwikkelkosten

No-code ontwikkeling is vaak veel vriendelijker voor je portemonnee dan traditionele ontwikkeling. Je krijgt meer functionaliteit en waarde voor een fractie van de kosten. Waar je bij traditionele ontwikkeling al snel denkt aan kosten in de honderdduizenden euro’s, zijn no-code projecten vaak veel betaalbaarder, met kosten in de tienduizenden, afhankelijk van de scope.

Natuurlijk zijn er ook grotere no-code projecten die meer kosten, maar over het algemeen krijg je bij no-code agencies een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Dit maakt het een aantrekkelijke keuze voor bedrijven die slimme oplossingen zoeken zonder hun kantoor naar een kartonnen doos te verplaatsen.

Gemakkelijker te onderhouden

Een ander groot voordeel van no-code oplossingen is dat ze vaak makkelijk te onderhouden zijn. In tegenstelling tot traditionele codebases, die vaak een doolhof van complexe code zijn, zijn no-code projecten veel toegankelijker en gebruiksvriendelijker. Dit betekent dat je ze eenvoudig kunt overdragen aan andere team zonder gedoe met dikke handleidingen of technische trainingen. Bovendien ben je op de lange termijn minder afhankelijk van dure ontwikkelaars. Met no-code heb je de controle meer in eigen handen en kun je snel veranderingen doorvoeren.

Het is belangrijk om te benadrukken dat elke tool een leercurve heeft. Het is daarom niet aan te raden om zonder expertise aan de slag te gaan, vooral niet bij complexe applicaties die al een cruciale rol binnen je bedrijf spelen.

Versus zelf ontwikkelen met no-code

No-code tools zijn intuïtief en toegankelijk, waardoor de drempel voor mensen zonder programmeerkennis om zelf te ontwikkelen lager lijkt. Hoewel het verleidelijk kan zijn om te denken dat je eenvoudig zelf een applicatie kunt bouwen, is het in veel gevallen sterk af te raden om dit zonder de juiste expertise te doen. Een no-code agency biedt namelijk veel voordelen die je niet krijgt wanneer je zelf aan de slag gaat.

Kennis en ervaring

Wanneer je samenwerkt met een no-code agency, betaal je voor de waardevolle kennis en know-how die zij hebben opgebouwd. Deze experts hebben ervaring met de sterke punten en beperkingen van verschillende no-code tools en weten precies hoe ze die moeten benutten. Hun rugzak vol gebouwde oplossingen kan direct van toepassing zijn op jouw bedrijf, waardoor je profiteert van bewezen methoden en technieken die al hebben gewerkt voor andere bedrijven.

Efficiënter ontwikkelen

Zelf beginnen met no-code ontwikkeling gaat vaak gepaard met een steile leercurve. Terwijl je aan het ontwikkelen bent, zit je waarschijnlijk midden in een leerproces. Wat voor jou een leerproces van tientallen uren kan zijn, is voor een no-code agency routinewerk dat zij in een paar uur kunnen afronden. Daarnaast hebben ze vaak een doelgericht proces, waardoor je snel tot de kern van je project komt zonder tijd te verspillen aan fouten en experimenten.

Meer capaciteit

Als individu of klein team heb je vanzelfsprekend een beperkte capaciteit. Misschien heb je niet de resources om een in-house team op te zetten, of wil je dat je bestaande ontwikkelteam zich richt op je core business zonder afleidingen. Een no-code agency beschikt over de capaciteit en middelen om zich volledig op jouw project te richten, waardoor je verzekerd bent van een gestroomlijnd proces en de nodige ondersteuning om je project naar een hoger niveau te tillen.

Hogere kwaliteit

Wanneer je zelf ontwikkelt terwijl je nog in de beginfase van je leerproces zit, loop je het risico om fouten of slordigheden te maken. Dit kan ertoe leiden dat je oplossing niet schaalbaar, onderhoudbaar, of uitbreidbaar is. In veel gevallen betekent dit dat je de oplossing op een later moment opnieuw moet bouwen, wat tijd en geld kost. Door samen te werken met een no-code agency vergroot je de kans dat je een toekomstbestendige oplossing bouwt die voldoet aan de hoogste kwaliteitsnormen en klaar is voor verdere groei.

Waar let je op bij het kiezen van een no-code agency

Niet elke no-code agency is hetzelfde

No-code is toegankelijker dan traditionele code, wat geweldig is omdat het voor veel mensen de deur opent om hun eigen digitale oplossingen te creëren. Maar deze toegankelijkheid betekent ook dat er agencies zijn gestart door mensen met minimale ervaring in softwareontwikkeling. Hoewel dat op zich niet erg is, zijn ze misschien niet de beste keuze voor jouw complexe project.

Daarnaast is het no-code landschap inmiddels zo breed geworden dat het bijna onmogelijk is om in alle disciplines uit te blinken. Daarom specialiseren steeds meer no-code agencies zich in specifieke niches.

Neem bijvoorbeeld Cut the Code, een no-code agency die zich richt op het creëren van top-notch websites en platforms. Ze zijn gespecialiseerd in branding, user experience, en design systems en werken voornamelijk met tools als Webflow, Xano, en Wized.

Cut the Code: Leading No-code & Webflow Agency

Bij Optimeister richten wij ons daarentegen op het stroomlijnen van bedrijfsprocessen met applicaties en automatiseringen. Onze projecten zijn vaak gericht op slimmer en sneller werken, en we gebruiken hiervoor tools zoals Airtable, Bubble, en Make.

Beide partijen profileren zichzelf als 'No-code agency', maar richten zich op totaal verschillende oplossingen. Kies dus een no-code agency die gespecialiseerd is in het type project dat jij voor ogen hebt, zodat je zeker weet dat ze de expertise hebben die je nodig hebt.

Optimeister: No-code Digital Agency
Optimeister: No-code Digital Agency

Lees je in over de voorgestelde tools

Transparantie is key in een succesvolle samenwerking. Maar sommige agencies kunnen de neiging hebben om de zaken rooskleuriger voor te stellen dan ze zijn, omdat ze graag de klus willen binnenhalen. Het is cruciaal om zelf onderzoek te doen naar de voorgestelde tools en hun beperkingen. Laat je goed adviseren, maar doe zelf ook research, zodat je een helder beeld hebt van wat je kunt verwachten. Hoe goed een no-code agency ook is, uiteindelijk ben je ook afhankelijk van de tools waarmee gewerkt wordt.

Weet wat je budget is

Het is belangrijk om duidelijk te zijn over je budget en dit in een zo vroeg mogelijk stadium bespreekbaar te maken. De tarieven die no-code agencies hanteren kunnen sterk variëren, en het is voor beide partijen vervelend als je er bij de offerte pas achter komt dat het allemaal veel duurder is dan je had verwacht. Door open te zijn over je budget, kun je ervoor zorgen dat je project binnen je financiële mogelijkheden blijft en voorkom je onaangename verrassingen

Spreek je verwachtingen uit over de samenwerking

Als je inzet op een langdurige samenwerking, is het verstandig om te bespreken hoe de dienstverlening eruitziet na oplevering. Bespreek ook hoe je het liefst contact hebt met het agency. Of je nu liever mailt, graag belt, of het fijn vindt om langs te komen op kantoor, zorg ervoor dat je verwachtingen duidelijk zijn. Dit helpt om een soepele samenwerking te garanderen en ervoor te zorgen dat je project succesvol verloopt.

Belangrijke vragen die je kunt stellen

Begrijpt de agency mijn uitdagingen en wensen?

Voordat je begint met bouwen, wil je er zeker van zijn dat de agency jouw uitdagingen en wensen goed begrijpt. Het is belangrijk om vertrouwen te hebben in hun aanpak en visie. Verwacht echter niet dat de agency je volledige project tot in detail kan uitwerken zonder een vergoeding, vooral niet bij grote projecten. Het is verstandig om niet te bezuinigen op de discovery- en designfase. Dit zorg ervoor dat jullie beiden tijd en moeite kunnen steken in het zorgvuldig uitdenken van de oplossing, waardoor de kans groter wordt dat het eindresultaat perfect aansluit op jouw specifieke behoeften.

Heeft de agency ervaring met soortgelijke projecten?

Ervaring met vergelijkbare projecten kan een groot verschil maken. Kijk naar het type oplossingen dat de agency eerder heeft gebouwd, zoals CRM-systemen, klantenportalen, of websites. Het helpt ook als ze al ervaring hebben in jouw sector; dit kan de samenwerking soepeler maken omdat ze al bekend zijn met de specifieke eisen en verwachtingen van de branche. Vergeet niet te kijken of ze ervaring hebben met de tools die voor jouw project worden ingezet.

Hoe ziet het proces eruit?

Een helder proces is vaak wat een professionele agency onderscheidt van een beginner. Vraag naar hun werkwijze en hoe ze projecten aanpakken. Een gestructureerde aanpak zorgt voor rust en vertrouwen, en waarborgt het succes van een project. Weet hoe ze omgaan met feedback, deadlines, en onverwachte uitdagingen, zodat je zeker weet dat je met een betrouwbare partner in zee gaat.

Conclusie

Het inschakelen van een no-code agency kan een slimme zet zijn voor bedrijven die op zoek zijn naar efficiënte, kosteneffectieve, en flexibele digitale oplossingen. Dit maakt ze een aantrekkelijke keuze voor bedrijven van alle groottes.

Of je nu kiest voor een no-code agency vanwege hun expertise, efficiëntie, capaciteit, of kwaliteit, het is belangrijk om de juiste partner te selecteren. Niet alle agencies zijn hetzelfde, en de keuze hangt af van de specifieke behoeften en doelen van jouw bedrijf. Door goed onderzoek te doen, transparant te zijn over je budget, en duidelijke verwachtingen uit te spreken, kun je een samenwerking aangaan die je helpt om je digitale doelen te bereiken.

Op zoek naar een no-code agency?

Plan een kennismaking in met Optimeister om de mogelijkheden van no-code voor jouw bedrijf te verkennen

Plan kennismaking

Veelgestelde vragen

Wat is een no-code agency en hoe verschilt het van een traditionele digital agency?

Een no-code agency is gespecialiseerd in het ontwikkelen van digitale oplossingen zonder de traditionele manier van coderen. In plaats daarvan maken ze gebruik van visuele ontwikkeltools die het mogelijk maken om sneller en efficiënter te werken. Dit staat in contrast met traditionele digital agencies, die vaak meer tijd en middelen besteden aan het handmatig coderen van oplossingen. No-code agencies bieden een moderne, kosteneffectieve aanpak die ideaal is voor bedrijven die snel willen innoveren zonder lange ontwikkelingscycli.

Welke soorten projecten zijn geschikt voor no-code ontwikkeling?

No-code ontwikkeling is perfect voor het snel en efficiënt realiseren van diverse projecten, zoals websites, databases, mobiele apps, interne tools en automatisering. Dankzij de gebruiksvriendelijke visuele platforms kunnen ideeën snel tot leven komen zonder diepgaande programmeerkennis. Dit maakt no-code ideaal voor bedrijven die snel willen innoveren en flexibel willen inspelen op veranderingen.

Zijn no-code oplossingen veilig?

Ja, no-code oplossingen kunnen heel veilig zijn, zolang ze goed zijn geconfigureerd. De meeste no-code platforms hebben ingebouwde beveiligingsmaatregelen zoals gegevensversleuteling, authenticatie en toegang op basis van rollen. Bovendien zorgen regelmatige updates ervoor dat je altijd voldoet aan de nieuwste beveiligingsnormen. Door met een ervaren no-code agency samen te werken, zorg je ervoor dat alles goed beveiligd is en je je geen zorgen hoeft te maken over datalekken.

Zijn no-code oplossingen schaalbaar?

Ja, no-code oplossingen kunnen zeker schaalbaar zijn, maar dit hangt af van verschillende factoren zoals datalimieten en het aantal gebruikers dat een platform aankan. Verschillende no-code platforms hebben hun eigen specificaties en beperkingen. Een ervaren no-code agency kan je helpen bij het kiezen van de juiste tools die passen bij je groeiambities.

Ontdek hoe we jouw
bedrijf kunnen helpen

Plan direct een afspraak in met Fritz om te sparren over je project wanneer het jou uitkomt.

Plan kennismaking

Fritz Wierper

No-code consultant